Атракции

Язовир Йовковци– 3 км от град Елена.

Намира се в близост до град Елена, кръстен е на на селото, което е разрушено, за да се изгради. Един от най-големите по размер язовира в България.Предлага възможност за риболов на различни видове риби, разходка с лодки и безброй места за отдих, разкриващи изумителни гледки.

Язовир Палици– 10 км от град Елена.

Язовира се намира в близост до село Палици. Риболовът тук е изключително приятно занимание.Поради местоположението си в Еленския балкан мястото е подходящо за разходки и отдих, разкриващи великолепни гледки в различните части на деня.

Язовир Плаково– 18 км от град Елена.

Намира се в близост до село Плаково, като предлага спортен риболов на шарани с тегло над 2 килограма.Мястото е закътано и спокойно, което прави насладата от риболова или разходката пълна.

Язовир Тъмни лък - Местоположение – 25 км от град Елена.

Намира се до град Дебелец.Място подходящо за риболов и почивка.

Язовир Даровец – 20 км от град Елена..

Намира се в околностите на град Килифарево.Освен спортния риболов, местността е известна с това, че е любимо място за разходки на местните иманяри, както и с това, че тук са правени молебени за дъжд.Отлично място за посещение целогодишно.

Лясковски манастир– 25 км от град Елена.

Намира се в град Лясковец. Датиран е като средновековен, вероятно построен през 15 век. В момента е девически.Великолепната му 30 метрова кула радва посетителети му и днес.

Плаковски манастир-12 км от град Елена.

Намира се до село Плаково.Построяването му датира от началото на 13 век, като след това е разрушаван и изграждан многократно.Обявен е за паметник на културата, поради това, че в средата на 19 век, майстор Кольо Фичето издига 26 метровата каменна камбанария. Вълшебно място.

Марянски манастир – на 7 км от град Елена.

Намира се до село Марян.На мястото на сегашния манастир е имало църковна обител още в 8-9 век.При разкопките на стария християнски храм е намерен мраморен саркофаг със скелет, който държи Евангелие, а до главата му е поставена корона. Има предположения, че това е княз Борис, владетелят покръстил българите..

Мердански манастир– 16 км от град Елена.

Намира се в село Мерданя.Датира от края на 13 век.Легендата за остоноването на манастира е свързана с Цар Иван Асен II и великата му победа при Клокотница.На мястото на манастира търновския патриарх Йоаким II, посреща царя след победата му.Препоръчително за посещение място.

Килифаревски манастир – 21 км град Елена.

Намира се в в близост до град Килифарево.Построен е в средата на 14 век с помоща на цар Иван Александър.Разрушен от османците и построен отново в началото на 18 век.Църквата е построенна от Кольо Фичето, като в нея се съхранява чудотворната икона на Св. Иван Рилски и неговото житие.

Присовски манастир "Архангел Михаил"

Присовският манастир Архангел Михаил е основан от братята Асеневци в чест на българите, които загинали в битката срещу Исак Ангел. Намира се край село Присово, на около 8 км от Велико Търново.

Присовски манастир "Св. Панталеймон"

Присовският манастир Св. Панталеймон се намира в село Присово, на 5 км от град Велико Търново. Основан е през 1870 г. като "семеен" манастир и е датиран като възрожденски.

Къпиновски манастир -15 км от град Елена.

Манстира се намира до село Къпиново.Средновековен манастир, издигнат вероятно в края на 13 век.Споделил съдбата на всички тукашни манастири и многократно е събарян и изграждан на ново.Във възрожденските години е средище на българщината.Игумен тук е бил Софроний Врачански, а Васил Левски и Филип Тотю са посещавали манастирската обител многократно. Място попило от духа на българщината.

църквата „Свети Никола”

В съседство с Даскалоливницата се намира църквата „Свети Никола”, най-старата в града.