Музей

ПАМЕТНИК “ВЪЛЧАН ВОЙВОДА”

В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан.. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.И едва ли има по-подходящо място за издигането на този паметник – навсякъде до където погледа стига се виждат само гори, планини, вода и синьо небе.

В негова чест през 2015г. е издигнат и единственият в страната паметник на именития хайдутин в местността Вълчова поляна над селото. Паметникът е наистина внушителен. Хайдутинът се извисява в цял ръст, гордо застанал на високо, с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. На мемориалната плоча под него ще научите повече за живота и дейностите му, а освен това мемориалният комплекс е уреден и за чужденци, който да се запознаят с нашата история.

Попниколовата къща и Музея по палеонтология – в центъра на град Елена.

Построена в началото на 19 век, този архитектурно-исторически паметник на културата въздейства с неподправения си чар и дъх на Възрожденска Елена.Характерно е това, че стилово къщата е издържана в епохата на строежа си и реално всеки по-горен етаж е издаден максимално спрямо по-долния, като по-този начин къщата е образец за стил. След нейното реновиране в нея се помещава Музея по палеонтология към СУ.Образци на вкаменелости са част от рядката за нашите географски ширини експозиция.

Родната къща - музей "Филип Тотю" – 20 км град Елена

Намира се до село Вонеща вода. Родната къща на войводата ни предоставя шанс да се докоснем до бита и делото на великия ни революционер. Добре уредено място, задължително за посещение от хора, интересуващи се от история.

Исторически музей Килифарево – 23 км град Елена.

Намира се в центъра на град Килифарево, помещава се в Сералиевата къща, датираща от 19 век. Музеят е с богата експозиция, представяща живота в землището на града от древността до наши дни. Галерията представя периода на Възраждането, като отличителното е, че музейнатата съкровищница ни дава шанс да се докоснем до надгробни плочи, със статут на шедьоври в света на изкуството, също датирани от 19 век.

Къща музей на Иларион Макариополски

Място пропито с духа на българщината е Къщата-музей на Иларион Макариополски. Домът на възрожденския борец за църковна независимост на българите е реставриран и предоставя поглед върху живота и делото на своя собственик, докосвайки ни до личните му вещи и до възможността да се върнем в дните на Българското възраждане.

Музей на градинарството Лясковец– 25 км град Елена.

Намира се в центъра на град Лясковец. Единствения музей посветен на градинарството в България.Богатата експозиция ни предоставя поглед върху този тип дейност в дълбочина.Гипсовия макет на цяла градина е нещо изключително, като направа и съставя цялостен образ за вида поминък..

Даскалоливницата– в центъра на град Елена.

В рамките на това съхранено от 19 век място се намират храмовете Успение Богородично и Свети Никола, Еленското класно училище (Даскалоливницата), както Гунева и Златева къщи, Камбуровия хан.В Даскалоливницата се помещава експозиция от учебни пособия, свързани с класното училище, обособено през в средата на 19 век.