КРАСИВИ МЕСТА С ДЪХ НА ПЛАНИНА

Природни забележителности

Христовски водопад – 5 км от град Елена.

Водопада е в близост до село Руховски, и е разположен на река Мийовска. От средата на 20 век е превърнат в местна забележителност, като до него се достига по екопътека. Околността е подходяща за излети, а падащата от над 10 метра вода, която образува водопада превръща мястото в илюстрация от приказка.

Къпиновски водопад– 15км от град Елена.

Водопада се намира до село Велчево. Приятно място за разходка и отдих. Водния пад е около 5-8 метра, но образувания вир е чудесно място за отмора, особено лятото.

Водопад Гърбавата чешма– 25км от град Елена

Водопада се намира до село Мала речка. До него се стига по живописна екопътека, мястото е подходящо за излети.Самият водопад е природно творение, и е забележителен с това, че варовика, съдържащ се във водата е образул релефна стена, по която се стича водата. Естествения карстов извор и размерите на образуванието с височина над 3 метра и дължина над 10 метра е скулптура създадена от природата.

Местност Ксилифор– 25 км от град Елена.

Обособена зона за отдих и туризъм. Подходяща за излети, разходки,игри и спорт.Колоезденето в района е приятно, създадедно е изкуствено езеро, заобиколено от полянки, предоставящи възможност за барбекюта. Има детски и спортни площадки, стена за катерене и многобройни екопътеки с различна дължина и трудност.

Калугерската дупка- 25 км от град Елена.

Намира се по село Арбанаси. До пещерата има пътека, която е маркирана. Пред входа на пещерата има малко езеро. Влиза се на около 20-тина метра от входа, но е приятно и освежаващо. Мястото е, като излязло от новела и определено очарова.

Извор Стария водопад– 25 км от град Елена.

Извора е в близост до местността Дълбок дол, край Асенева махала на град Велико Търново. Преди няколко века водата е падала от височина над 5 метра , образувайки красив водопад, в момента след геоложки промени водата извира в подножието на скалата. Това неправи мястото по-малко очарователно и подходящо за разходка.

Раюв камък и Екопътека – 5 км от град Елена.

Забележителна разходка из Еленски балкан. Маршрутът на Екопътеката започва и завършва в близост до град Елена. Разходката из вековна гора, планински рид и скали, съчетано с гледки към цялата Еленска котловина и завършваща с Раюв камък и пейзажа на виждащия се язовир Йовковци е отлично съчетание от преживявания, за туристи с нагласа за разходка и преживявания сред природата.

Мийковска екопътека– 10 км от град Елена.

Намира се в близост до село Мийковци. Продължава няколко километра, като началото е в самото село. Преминава през приятни горски пътеки, редувани с рекички. Много приятно място за пикник и спокойна разходка.

Дърво слона– 8 км от град Елена.

Намира се в близост до село Багалевци. Дървото е на възраст над 1300 години, с височина над 25 метра и обиколка над 8 метра. През 2005-2008 изсъхва и в момента няма клони, но дъбовата гора наоколо е пряк негов потомък. Превъзходно място за излет.