КРАСИВИ МЕСТА С ДЪХ НА ПЛАНИНА

Открийте Еленския Балкан

ПАМЕТНИК “ВЪЛЧАН ВОЙВОДА”

В с. Раювци, над яз. Йовковици се намира първият и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан.. Легенди за смелостта на неговата чета и за несметните богатства, заграбени от поробителите и раздадени за свободата и образованието на българите се разказват и до днес.И едва ли има по-подходящо място за издигането на този паметник – навсякъде до където погледа стига се виждат само гори, планини, вода и синьо небе.

В негова чест през 2015г. е издигнат и единственият в страната паметник на именития хайдутин в местността Вълчова поляна над селото. Паметникът е наистина внушителен. Хайдутинът се извисява в цял ръст, гордо застанал на високо, с пушка в ръка, стъпил върху три сандъка имане, вперил поглед в необятния простор. На мемориалната плоча под него ще научите повече за живота и дейностите му, а освен това мемориалният комплекс е уреден и за чужденци, които да се запознаят с нашата история.

 

Часовниковата кула – в центъра на град Елена.

Символът на града.Построена в началото на 19 век и до днес остава най-харизматичното място за жителите на балканското градче.Гордостта на местните жители е неподправена и напълно заслужена, тъй като кулата показва духа и тродолюбието, залегнали в основата на гордите хора от Балкана.Внушиетелния облик на сданието, което се вижда от целия град, както и кристалния звук на камбана, доловим и в най-отдалечената махала създават онази търсена от всеки турист изключителна атмосфера.

Попниколовата къща и Музея по палеонтология – в центъра на град Елена.

Построена в началото на 19 век, този архитектурно-исторически паметник на културата въздейства с неподправения си чар и дъх на Възрожденска Елена.Характерно е това, че стилово къщата е издържана в епохата на строежа си и реално всеки по-горен етаж е издаден максимално спрямо по-долния, като по-този начин къщата е образец за стил. След нейното реновиране в нея се помещава Музея по палеонтология към СУ.Образци на вкаменелости са част от рядката за нашите географски ширини експозиция.

Родната къща - музей "Филип Тотю" – 20 км град Елена

Намира се до село Вонеща вода. Родната къща на войводата ни предоставя шанс да се докоснем до бита и делото на великия ни революционер. Добре уредено място, задължително за посещение от хора, интересуващи се от история.

Исторически музей Килифарево – 23 км град Елена.

Намира се в центъра на град Килифарево, помещава се в Сералиевата къща, датираща от 19 век. Музеят е с богата експозиция, представяща живота в землището на града от древността до наши дни. Галерията представя периода на Възраждането, като отличителното е, че музейнатата съкровищница ни дава шанс да се докоснем до надгробни плочи, със статут на шедьоври в света на изкуството, също датирани от 19 век.

Къща музей на Иларион Макариополски

Място пропито с духа на българщината е Къщата-музей на Иларион Макариополски. Домът на възрожденския борец за църковна независимост на българите е реставриран и предоставя поглед върху живота и делото на своя собственик, докосвайки ни до личните му вещи и до възможността да се върнем в дните на Българското възраждане.

Даскалоливницата– в центъра на град Елена.

В рамките на това съхранено от 19 век място се намират храмовете Успение Богородично и Свети Никола, Еленското класно училище (Даскалоливницата), както Гунева и Златева къщи, Камбуровия хан.В Даскалоливницата се помещава експозиция от учебни пособия, свързани с класното училище, обособено през в средата на 19 век.

Лясковски манастир– 25 км от град Елена.

Лясковският манастир (наричан още Петропавловски) е един от 14-те манастира изградени около Търново по времето на Втората българска държава.

Язовир Даровец – 20 км от град Елена..

Намира се в околностите на град Килифарево.Освен спортния риболов, местността е известна с това, че е любимо място за разходки на местните иманяри, както и с това, че тук са правени молебени за дъжд.Отлично място за посещение целогодишно.

Язовир Йовковци– 3 км от град Елена.

Намира се в близост до град Елена, кръстен е на на селото, което е разрушено, за да се изгради. Един от най-големите по размер язовира в България.Предлага възможност за риболов на различни видове риби, разходка с лодки и безброй места за отдих, разкриващи изумителни гледки.

Язовир Палици– 10 км от град Елена.

Язовира се намира в близост до село Палици. Риболовът тук е изключително приятно занимание.Поради местоположението си в Еленския балкан мястото е подходящо за разходки и отдих, разкриващи великолепни гледки в различните части на деня.

Язовир Плаково– 18 км от град Елена.

Намира се в близост до село Плаково, като предлага спортен риболов на шарани с тегло над 2 килограма.Мястото е закътано и спокойно, което прави насладата от риболова или разходката пълна.

Язовир Тъмни лък - Местоположение – 25 км от град Елена.

Намира се до град Дебелец.Място подходящо за риболов и почивка.

Марянски манастир – на 7 км от град Елена.

Марянският манастир „Св. Преображение Господне“ се намира в северозападния край на село Марян и на около 9 км от град Елена.

Плаковски манастир-12 км от град Елена.

Плаковският манастир „Свети Илия“ е действащ български православен мъжки манастир, част от Великотърновската епархия.

Мердански манастир– 16 км от град Елена.

Мерданският манастир “Св. четиридесет мъченици” е разположен в източния край на село Мерданя, Великотърновско.

Килифаревски манастир – 21 км град Елена.

Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ е манастир във Великотърновската духовна околия на Българска православна църква.

Присовски манастир "Архангел Михаил"

Присовският манастир Архангел Михаил е основан от братята Асеневци в чест на българите, които загинали в битката срещу Исак Ангел. Намира се край село Присово, на около 8 км от Велико Търново.

Присовски манастир "Св. Панталеймон"

Присовският манастир Св. Панталеймон се намира в село Присово, на 5 км от град Велико Търново. Основан е през 1870 г. като "семеен" манастир и е датиран като възрожденски.

църквата „Свети Никола”

В съседство с Даскалоливницата се намира църквата „Свети Никола”, най-старата в града.

Часовниковата кула Килифарево– 23 км град Елена.

Намира се в центъра на града.Посторена е от местните османски управници през 1810 г., като предназначението и е на наблюдателница.Няколко години по-късно е монтиран и часовника. От тогава до днес, той не е преустановявал работата си, като известява на всеки кгърал час. В момента има изградено осветление, около кулата и на здрачаване мястото има необикновен плам.

Ансамбъл Петте Разсуканови къщи

Петте Разсуканови или Петте Хаджидимитрови къщи, намиращи се на улица "Сава Катрафилов" са недвижима културна ценност от национално значение.

Музей на градинарството Лясковец– 25 км град Елена.

Намира се в центъра на град Лясковец. Единствения музей посветен на градинарството в България.Богатата експозиция ни предоставя поглед върху този тип дейност в дълбочина.Гипсовия макет на цяла градина е нещо изключително, като направа и съставя цялостен образ за вида поминък..

Къпиновски водопад– 15км от град Елена.

Капиновският водопад не е много висок – около 7-8 метра, но е много живописен с високите скали около него, малкото езерце, в което пада водата, а също изключително бистрата вода, в която плуват много рибки.

Водопад Гърбавата чешма– 25км от град Елена

Водопад Гърбавата чешма се намира в пределите на Стара планина, близо до Велико Търново. Намира се до екопътека Стара река. Водата на водопада е силно варовита, поради което се е образувало скално образувание с дължина около 10 м и височина над 3 м. Има удобна за къмпинг поляна на самия бряг на реката.

Извор Стария водопад– 25 км от град Елена.

Изворът "Стария водопад" се намира на около 200 метра над Двете чешми в Дълбок дол край асфалтовия път от Асенова махала на град Велико Търново към местността Ксилифор.

Христовски водопад – 5 км от град Елена.

Христовският водопад се намира в района на град Елена. Близо до него води асфалтов път, а след това – кратка и лека горска пътека.

Раюв камък и Екопътека – 5 км от град Елена.

Екопътеката Марков - Раюв камък започва на 3 км от град Елена и продължава в посока към прохода Елена -Твърдица.

Мийовска екопътека– 10 км от град Елена.

Мийковската екопътека се намира в Стара планина, в село Мийковци, близо до Елена. Началото й е в района на самото село. Пътеката минава през няколко рекички, в които се въдят кефал и мряна. Има добри места за пикник.

Местност Ксилифор– 25 км от град Елена.

Местността Ксилифор представлява зона за отдих и туризъм. Намира се 4 км източно от Велико Търново. Изградени са малко изкуствено езеро, спортни и детски площадки, заслон, хижа, туристически пътеки.

Калугерската дупка- 25 км от град Елена.

Най-лесният начин за достигане до Калугерскта пещерата е по маркирана пътека надолу от западният край на село Арбанаси - около 600 м до чешма Голямото лако.

Дърво слона– 8 км от град Елена.

Дървото Слона е 1300 годишно дърво от вида летен дъб. Дървото се намира в защитена местност.